Reciclarea este procesul de transformare a deșeurilor în materiale și obiecte noi. Este o alternativă la eliminarea deșeurilor „convenționale” care poate economisi materiale și poate ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Reciclarea poate preveni risipa de materiale potențial utile și poate reduce consumul de materii prime proaspete, reducând astfel: consumul de energie, poluarea aerului (de la incinerare ) și poluarea apei (de la depozitarea deșeurilor ).
Reciclarea este o componentă cheie a reducerii moderne a deșeurilor și este a treia componentă a ierarhiei de deșeuri „ Reduceți , reutilizați și reciclați” . [1] [2] Astfel, reciclarea vizează sustenabilitatea mediului, prin înlocuirea aporturilor de materii prime în și redirecționarea producției de deșeuri în afara sistemului economic. [3]
Există câteva standarde ISO legate de reciclare, cum ar fi ISO 15270: 2008 pentru deșeuri de materiale plastice și ISO 14001 : 2015 pentru controlul managementului de mediu al practicilor de reciclare.
Materialele reciclabile includ mai multe tipuri de sticlă, hârtie, carton, metal, plastic, anvelope , materiale textile, baterii și electronice . De compostare sau alte reutilizarea deșeurilor biodegradabile -such ca produse alimentare sau deșeuri de grădină -este , de asemenea , o formă de reciclare. [4] Materialele care urmează să fie reciclate sunt livrate fie la un centru de reciclare a gospodăriei, fie preluate din pubele, apoi sortate, curățate și reprocesate în materiale noi destinate fabricării de noi produse.
În sensul cel mai strict, reciclarea unui material ar produce o nouă aprovizionare cu același material – de exemplu, hârtia de birou uzată ar fi transformată în hârtie de birou nouă sau spumă de polistiren folosit în polistiren nou. Acest lucru se realizează atunci când reciclăm anumite tipuri de materiale, cum ar fi conservele metalice, care pot deveni din nou și din nou, la infinit, fără a pierde puritatea produsului. [5] Cu toate acestea, acest lucru este adesea dificil sau prea scump (în comparație cu producerea aceluiași produs din materii prime sau alte surse), astfel încât „reciclarea” multor produse sau materiale implică refolosirea lor în producerea de materiale diferite (de exemplu, carton ) . O altă formă de reciclare este salvareaa anumitor materiale provenite din produse complexe, fie datorită valorii lor intrinseci (cum ar fi plumbul de la bateriile auto , fie aurul de pe plăcile de circuit imprimat ), fie datorită naturii lor periculoase (de exemplu, îndepărtarea și reutilizarea mercurului din termometre și termostate ).